ÇEKİŞMELİ BOŞANMA Ve Şiddetli Geçimsizlik

 

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA

Ve Şiddetli Geçimsizlik

 

 

YAZAR

 

Av. Onur PUĞ 

        

 

 

 

 

 

 

BOŞANMA KAVRAMI

 

Evlilik birliğinin hangi nedenle olursa olsun yasal olarak sona ermesi durumuna boşanma denir. İlk devletler hatta kabilelerden beri mevcut olan bu kavram, dini inanç veya vatandaşlık durumuna göre farklı kurallara tabidir. (Katolik kilisesinde boşanma olmaması gibi)

Anlaşmalı boşanma gibi daha seri ve tabir-i caizse yıpratıcı olmayan bir yöntem mevcut ise de günümüzde evlilik birliğini bitirme noktasına gelen çiftlerin her konuda her zaman anlaşabilmeleri mümkün olmuyor. Eşlerin aralarında ihtilaf olan konular olması, velayetten eşyalara kadar pek çok konuda boşanma safhasındaki kişiler arasında çekişme yaşanabiliyor. Bu durumda boşanma iradesine sahip kişilerin hukuki yardım almaları şüphesiz lehlerine olacaktır. Ülkemizde boşanma Türk Medeni Kanunu’nda: ikinci bölüm madde 161’den itibaren ele alınmıştır.

 

Türk Medeni Kanunu’nda Boşanma

 

TMK öncelikle boşanma nedenlerine yer vermiştir. Bunlar sırası ile şöyledir:

 

  1. Zina
  2. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  3. Suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme
  4. Terk
  5. Akıl hastalığı
  6. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması

 

İlk beş maddenin başlıkları içerikleri hakkında fikir sahibi olmaya yetecek kadar açıktır. Altıncı maddenin esasına biraz daha inmek gerekirse:

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması veya popüler adı ile şiddetli geçimsizlik eşlerin artık ortak hayatı sürdüremeyecek olması ve evliliği sağlıklı yürütme imkânı kalmamasından ibarettir.

 Yalnızca geçimsizlik boşanma için kesin bir neden değildir ancak geçimsizliğin artık evliliği yürütemeyecek ve bir arada yaşamayı çekilmez hale getirecek boyutta ise bu evlilik birliğinin temelden sarsıldığına işarettir. Şiddetli geçimsizlik ve çekilmez hale gelen evlilik durumunda eşlerden yalnızca birinin davacı olması yeterlidir.

Şiddetli geçimsizliğe örnek olarak verilebilecek bazı davranışlar şu şekildedir: Kumar, alkol, şiddet, alay etme, hakaret, özel hayatı üçüncü kişilere ifşa etmek… Şiddetli geçimsizliğe dair vakıanın içeriğine göre pek çok örnek verilebilir.

Boşanma davalarında boşanmak isteyen veya ilk adımı atan davacı tarafın şiddetli geçimsizliği veya dayanağını ispatlaması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında davacının da davalının da genelde farklı iddiaları ve talepleri olduğundan hem deliller açısından hem şahitler hem de yargılamada uygulanan usul hukuku açısından yavaş bir işleyiş vardır. Kusurlu veya kusursuz ayrımı yapılmadan her iki taraf da boşanma davası açabilmektedir ancak kusur başka bir yazımızda değineceğimiz üzere tazminat konusunda etkili rol oynamaktadır.  Kusurlu taraf davacı olursa kusuru az olan veya kusursuz olan tarafın itiraz hakkı vardır.(ancak bu hususları ispatlamalıdır) .

Velayet konusunda ise çocuğun menfaati düşünülür ilkesi hâkimdir. Hâkim yargılama esnasında edindiği izlenime ve dosyanın gereğine göre çocuğun menfaati doğrultusunda velayetin kimde kalacağına karar verir. Çocuğun velayetini her zaman anne alır düşüncesi yanlıştır. Ayrıca çocuğun velayetini alan tarafın çocuk için nafaka (iştirak nafakası) isteme hakkı vardır. Nafakanın miktarına mahkeme tayin eder.

Çekişmeli boşanma davalarında süreye ilişkin pek çok yazı mevcut olsa da kesin bir süre tayin etmek doğru değildir. Yaklaşık olarak söylemek gerekirse 8 ay ile 15 ay arasında dava sonuçlanır, tarafların karara karşı temyiz hakları vardır.

 

Yetkili ve Görevli Mahkeme

 

Boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde aile mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. Yer olarak: eşlerin son defa altı ay birlikte oturdukları yer mahkemesinde veya taraflardan birinin yerleşim yerinde bulunan mahkemede açılabilir.

Boşanma Kararının Kesinleşmesi

 

Boşanma kararının verilmesinin ardından, tarafların temyiz yapma hakları mevcuttur. Temyize giden dosyalar genellikle bir yıl kadar sonra geri gelmektedir. Taraflar temyize başvurmasa dahi kararın kesinleşmesi için temyiz başvuru süresinin geçmesinin beklenilmesi gerekmektedir. Süreyi kısaltmak için taraflar tek tek veya birlikte temyizden feragat edebilirler. Taraflardan yalnızca biri temyiz yoluna giderse de yine temyiz sonucunun beklenilmesi gerekmektedir.

 

Av. Onur PUĞ

 

 

 

 

 

 

 

ULVİ PUĞ

AVUKATLIK BÜROSU

Adres: 859 Sk. No:6 Vatan İşhanı Kat:2/203 Konak/İZMİR

Telefon: 0 232 483 67 92

 

          E-mail: pughukuk@gmail.com

 

           Web: http://www.ulvipug.av.tr/

 


Diğer Makaleler

İŞÇİ ve İŞVERENLER AÇISINDAN CORONA’YA (COVID-19) DAİR YORUMLARResidence PerrmitTürkiye İkamet İzniAVUKATLIKTA GÜVENANAYASA HUKUKU 1961 Öncesi Anayasal DüzenlemelerİDARİ YARGI İPTAL ve TAM YARGI DAVALARIVELAYET KAVRAMI ve VELAYET DAVASIKambiyo Senetlerine Özgü İcra Takipleri Ve Çek, Bono, Poliçe KavramlarıMOBBİNGE DAİR MEVZUAT İLE TÜRKİYE PERSPEKTİFİNDEN MOBBİNGÇEKİŞMELİ BOŞANMA Ve Şiddetli Geçimsizlik

Avukat mı lazım ?

Hemen Bize ulaşın Telefon : 0 232 483 67 92