Türkiye İkamet İzni

Türkiye’de İkamet / Oturma İzni Almak

 

          6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” 11/4/2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış ve Kanunla aynı zamanda İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasında yabancıların Türkiye’ye giriş ve Türkiye’de kalışları, Türkiye’den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri,uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek yer alır.

          Türkiye’de vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden veya  90 günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. İkamet izninin birden fazla çeşidi vardır. Bunlar: Kısa dönem ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öğrenci ikamet izni, insani ikamet izni ve insan ticareti mağduru ikamet izni olmak üzere altı türde sınıflandırılmıştır. İkamet izinleri, kalış amacına uygun olmalıdır ve her  bir yabancı için özel düzenlenmelidir. İkamet başvurusu yurtiçinden veya yabancının yaşamakta olduğunu ülkeden gerçekleştirilebilir. İkamet başvurusunda : Başvuru işlemlerinin Göç İdaresi’nce denetlendiği, online sisteme geçildiği, doldurulan formdaki bilgilerin eksiksiz ve doğru kabul edileceği gerekçesiyle şüphesiz profesyonel  yardım alınması tavsiye edilmektedir. Vekaletname ile yetkilendirilmesi halinde avukatınız bu işlemleri sizin adınıza takip edebilir. Şüphesiz başvuru yapmayı deneyen yabancılar sistemin ne kadar karışık olduğunu fark edip yardım arayışı içinde bulunacaklardır.

          İkamet izni belgesi basılan yabancılara, başvurusu sırasında bildirdikleri cep telefonu numaraları üzerinden kısa mesajla kargo takip (barkod) numarası bildirilir. Bildirilen telefon numarasının doğruluğu ve aktif olarak kullanımı bu nedenle çok önemlidir. İşlemlerin doğru yapılması halinde fotoğraftaki gibi bir zarf ilgilisine teslim edilecektir.

 

Gerekli Belgeler :

Seçtiğiniz ikamet izni ve kalış nedenine göre istenen belgeler değişecektir..

Vesikalık fotoğraf

Pasaport ve pasaportun ilgili sayfalarının fotokopileri.

Banka hesabında başvurulan süreye göre gerekli miktar(teminat olarak)

İnternette pek çok sitede belirtilenin aksine döviz bozdurma makbuzları artık geçerli değildir.

İkamet için başvuru formu.

Sağlık sigortası.

Banka hesabı.

Türkiye’de kullanılabilen bir cep telefonu numarası.

Türkiye’de ikamet edilen veya edilecek olan adres.

Gerekli belgeler konusunda güncel ve kesin bilgiler Göç İdaresi’nce yayınlanmaktadır. Avukatınızca takip edilen işlerde, evrak kontrolü ve temini sizin adınıza vekalet ile yapılmaktadır.İdare sizden ikamet izni talebinize ilişkin olarak her zaman ek bilgi ve belge isteyebilir.

         Eksiksik olarak başvurunuzu yaptıktan ve belge ve formları tam olarak sunduktan sonra , tarafınıza teslim edilecek zarf içerisinden aşağıdaki örnektekine benzer ve sizin adınıza düzenlenmiş bir ikamet izni çıkacaktır. Eski kanundakinin aksine artık defter şeklinde değil kimlik kartına benzer bir şekilde ikamet belgesi verilmektedir.

 

UYARILAR

            İkamet izni belgenizi pasaportunuzla birlikte taşımaya özen gösteriniz. İkamet belgesi tek başına çalışma hakkı/izni vermez.Geçerli ikamet izninizle, sınır kapılarından vize almadan giriş yapabilirsiniz.

           Yabancı emlak alıcılarının Türkiye’de yıllık ikamet izni hakkında: Türkiye'de gayrimenkul satın alan yabancılar için Oturma İzni 11 Nisan 2014 tarihinde güncellenmiş olan yasaya göre 3 aydan 1 yıla uzatılmıştır.

           Kaçak Durumdaki Yabancılar için : Yakalanmadan ve yurtdışı edilmeden önce, kendi isteği ile Türkiye'den çıkış yapan ve havaalanında kaçak kaldıkları sürenin cezasını ödeyen yabancılar hakkında Türkiye'ye giriş yasağı uygulanmamaktadır.
                                                                                   

                                                                                                                                                                                                                                          Yazar

                                                                                                                                                                                                                                   Av. Onur PUĞ                                                                                                                                                                                                                                                                       

                                               

ULVİ PUĞ

AVUKATLIK BÜROSU

Adres: 859 Sk. No:6 Vatan İşhanı Kat:2/203 Konak/İZMİR

Telefon: 0 232 483 67 92

     Cep: 0 533 743 90 03

E-mail: pughukuk@gmail.com

Web: http://www.ulvipug.av.tr/

 

 


Diğer Makaleler

İŞÇİ ve İŞVERENLER AÇISINDAN CORONA’YA (COVID-19) DAİR YORUMLARResidence PerrmitTürkiye İkamet İzniAVUKATLIKTA GÜVENANAYASA HUKUKU 1961 Öncesi Anayasal DüzenlemelerİDARİ YARGI İPTAL ve TAM YARGI DAVALARIVELAYET KAVRAMI ve VELAYET DAVASIKambiyo Senetlerine Özgü İcra Takipleri Ve Çek, Bono, Poliçe KavramlarıMOBBİNGE DAİR MEVZUAT İLE TÜRKİYE PERSPEKTİFİNDEN MOBBİNGÇEKİŞMELİ BOŞANMA Ve Şiddetli Geçimsizlik

Avukat mı lazım ?

Hemen Bize ulaşın Telefon : 0 232 483 67 92